Yeşil Pasaport Yenileme, Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir? 2020

Yeşil pasaport, diğer pasaportlardan özellikle bordo pasaporttan oldukça farklıdır. Bu nedenle yeşil pasaport yenileme işlemleri oldukça kolaydır. En önemli farkı ise 5 yıl geçerlilik süresinin olması ve daha fazla ülkeye dolaşım hakkına sahip olmasıdır. Yeşil pasaport genellikle devlet memurlarına verildiği bilinir, fakat devlet memuru kadrosunda olanların sadece %4’lük küçük bir kısmı bu pasaportu alma hakkına sahiptir.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil pasaport almak için yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bunlar:

  • İçişleri Bakanlığına hitaben yazılmış yeşil pasaport talep formu, (eğer memuriyetiniz devam ediyorsa bu talep formunu çalıştığınız kurumdaki yetkili kişiye miza kaşe yaptırıp onaylatmak gerekiyor. Emekli veya çekilme sebebi ile göreviniz bitti ise yine son çalıştığınız kuruma onaylatmak gerekli. Talep formu için https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/pasaport-talep-formlari adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • Nüfus cüzdanı veya kimliği aslı,
  • Varsa eğer önceden alınmış pasaportların asılları,
  • 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf,
  • Reşit olmayan veya engelli bireyler için kanuni temsilcisi olduğunu gösteren muvafakatname,
  • Yeşil pasaport defter bedeli dekontu.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport başvurusu için yukarıda ki belirtilen evraklar hazırlandıktan sonra bulunduğunuz ilde ki İlçe veya İl Nüfus Müdürlüğüne giderek başvuru işlemini yapabilirsiniz. Başvuru öncesinden randevu almanız gerekiyor. Yeşil pasaport randevu almak için ise https://randevu.nvi.gov.tr/ sitesini ziyaret ederek randevu oluşturabilirsiniz. Eğer randevusuz giderseniz işlemlerinizi yapmayacaklardır. Yeşil pasaport için gerekli belgeler ve pasaport defter bedeli yatırıldıktan sonra randevu tarihinde giderek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Pasaport alırken pasaport harcı ödemesi yapılmayacaktır, bordu pasaporttan tek farklı budur.  Yeşil pasaport işlemler bittikten sonra ortalama 10 gün içerisinde adrese gönderilmektedir.

Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Yeşil pasaport oldukça avantajlı pasaporttur. Bu nedenle yenileme ücreti biraz farklıdır. 5 yıllık kullanım süresine sahip yeşil pasaport ücreti 163 TL oldu 2020 yılı için revize edildi.

Yeşil Pasaport Alma Şartları Nelerdir?

Yeşil pasaport başvurusu yapabilmek için başvuru yapan devlet memurunun belli bir kıdeme erişmesi gerekmektedir. Bu kıdemin “derece ve kademe” olarak hesaplanması gerekiyor. Memuriyette derece sistemi vardır, kıdem de diyebiliriz. En düşük memur 13. derece de iken en yüksek memur ise de 1. derece de bulunur. Fakat her işe yeni başlayan memur 13. derece de başlamaz. Bunu etkileyen bazı faktörler vardır, bunlar eğitim durumu, askerlik durumu, meslekte ki yılı gibi birçok farklı etken bulunmaktadır. Mesela üniversite mezunu olan bir memur işe başladığı zaman 9. derece ve 1. kademe olarak başlar, bu ise 9/1 olarak ifade edilir. İlk yılını doldurduktan sonra ise kademe 1 artar ve 9/2 olur. Derece ise bundan farklıdır, sicilinde herhangi bir olumsuz bir durum olmamasına göre ilerler ve 3 yılda bir derece ilerler. Örneğin 9. derece bir memur sorunsuz bir şekilde 3 yıl tamamladı ise 8. dereceye yükselir. Bu sisteme göre yeşil pasaport alma şartları arasında ilk önemli etken 1. ,2. ve 3. dereceye yükselmektir. Yeşil pasaportu alabilecek diğer devlet erkanları ise şöyledir:

  • TBMM eski üyeleri,
  • Eski bakanlar,
  • 1. ,2. ve 3. derece kadro çalışan kamu görevlileri,
  • 1. ,2. ve 3. derece kadro iken emekli olan veya görevden ayrılan memur ve kamu görevlileri,
  • Aktif görev süresince İl ve İlçe belediye başkanlarına,
  • 1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanlarına,
  • Milli sporcu unvanına sahip sporculara,
  • Eskiden devlet bankaları olup, sonradan özelleştirilen Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından şu kişilere;
    • Özelleştirmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,
      Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar,
    • Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak,
    • Kamu görevlisi olanlar, 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olanlar.
  • İhracat ile uğraşan iş adamları da bir yasa bağlamında yeşil pasaport alabilir. Şöyle ki:Son üç takvim yılında (2014, 2015, 2016) yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.NOT: Son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmalara 1,
    10-25 milyon dolar arasında olan firmalara 2,
    25-50 milyon dolar arasında olan firmalara 3,
    50-100 milyon dolar arasında olan firmalara 4,
    100 milyon doların üstünde olan firmalara ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport veriliyor.

Yeşil Pasaport Süre Uzatma

Yeşil Pasaport ne kadar süreyle geçerlidir? Yeşil Pasaport süre uzatma nasıl olur diyorsanız; Yeşil pasaport yenileme işlemleri, her ilde bulunan Emniyet Müdürlüğü Şubelerine ya da ilçe pasaport şubelerinde yapılmaktadır. Yeşil pasaportlar 5 yıllık ara ile verilmektedir. Bu sürelerin sonunda pasaportunuzu yenilemeniz gerekmektedir.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba , yurtdışında ikamet etmekteyim . Babam emekli memur . Yurtdışında yenilemek için yinede yukarıdaki belgeler gerekli mi? Çünkü pasaportun süresi bitmeden babamın emeklilik belgesi elime geçmez o kadar hızlı gelmiyor postalar .

  2. Annemin yesil pasaportunun suresi doldu. Babam 1.derece devlet memurlugundan emekli ve annemin de o nedenle yesil pasaportu var. Pasaportu yenilemek veya suresini uzatmak icin il pasaport subesine mi gidecegiz? Yoksa bulundugumuz ilcede emniyete mi bas vuracagiz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı