Yıllık İzni Kaç Gün? (Memur-İşçi-Öğretmen)
İşçinin Yıllık İzin Süresi Kaç Gündür?
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışanlar yıllık izin hakkını kullanabilirler. Yıllık izin hakkını kullanabilmek için aynı iş yerinden 1 yıl çalışmak gerekir. İş yerinde 1 yıldır çalışanlar ücretli yıllık izin hakkını elde etmiş olurlar. İşçilerin yıllık izinleri yaşa ve hizmet süresine bağlı olarak değişir:
- Yaşınız 18’in altında ya da 50’nin üzerinde ise yıllık izninin 20 günden az olamaz.
- 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olanlar için yıllık izni 14 gündür. (Beş yılda dahil)
- 5 yıl ile 15 yıl arasında hizmet süresi bulunanların yıllık izni 20 gündür.
- 15 yıl ve 15 yıldan fazla hizmet süresi olanların yıllık izin hakkı 26 gündür.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ile arttırılabilir. Ama yukarıda belirtilen günlerden az olamaz.
Mevsimlik Geçici İşçilerin Yıllık İzin Hakkı
İşçi eğer bir yıldan daha kısa sürecek bir işte yani mevsimlik bir işte çalışıyorsa çalışan işçinin ücretli yıllık izin hakkı yoktur.
İşçiler için Hafta Sonu Tatilleri Yılık İzine Dahil Edilir mi?
Haftasonu Yıllık İzinden Sayılır Mı?
4857 sayılı İş Kanununa bağlı olarak çalışıyor iseniz hafta sonları ya da resmi tatil günleri yıllık izin gününden sayılmaz. Kanunda bu şekilde yazılmıştır. Ancak bu, şu şekilde olmaktadır. Örneğin Pazartesi gününden itibaren izin alacaksanız ve diğer Pazartesi işbaşı yapacaksanız 5 gün yıllık izin alırsınız ve mesainiz Pazartesi başlasa da, başlangıcınız Cumartesi itibariyle yapılır, Cumartesi ve Pazar günü hafta tatili olduğundan izninizden 5 gün düşmesine rağmen 7 gün izin yapmış olursunuz. Yahut aynı şekilde 2 hafta izin kullanacaksanız, Pazartesi gününden itibaren 12 gün izne ayrılırsınız ve 2 hafta sonraki Pazartesi günü işe başlangıç yapsanız da Cumartesi itibariyle başlangıcınız yapılır ve 14 gün izin yapmanıza karşın sondaki Cumartesi ve Pazar günü hafta tatili olduğundan 12 gün izin düşer.
Yıllık İzin Bölünebilir mi?
Evet yıllık izin parçaları bölünebilir ama burada asıl şart tarafların anlaşması ve iznin bir parçasının 10 günden az olmamasıdır. Bu şekilde yıllık iznini parçalara bölerek kullanan çalışanlar Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi tatillerde 1-2 gün izin kullanarak tatilini 9 güne uzatabilecekler.
Memurların Yıllık İzni Kaç Gün?
Memurların yıllık izni konusunda memurların bilmesi gereken bazı durumlar vardır. Memurlar yıllık izinlerini hizmet sürelerine bağlı olarak kullanırlar. Bir memurun yıllık izni 20 gün ya da 30 gündür. Bu sürenin belirlenmesinde memurun toplam hizmet yılı esas alınır.
- Eğer memurun hizmet süresi 1 yıldan 10 yıla kadar ise 20 gün kazanmıştır.(10 yıl dahil)
- Memurun hizmet süresi 10 yıldan fazla ise 30 gün yıllık izne hak kazanmıştır.
Memurların izinlerini kullanırken bilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumları özetlemek gerekirse:
- Yıllık izinleri amirin uygun bulması durumunda toptan ya da parça parça kullanabilirsiniz.
- Birbirini takip eden 2 yılın iznini topluca kullanabilirsiniz.
Bunun dışında yıllık izinler memurların rahat bir nefes alabilmesini sağlamaktadır. Memurlar da yıllık izinlerini kullanacağı zamanları iyi seçerek bu sürelerden daha fazla faydalanabilir.
Öğretmenlerin Yıllık İzni Var mı? Öğretmenlerin Yıllık İzni Kaç Gün?
Öğretmenler yaz tatilinde ve normal dinlenme tatillerinde izinli sayıldıkları için ayrı bir yıllık izin hakları yoktur. Çünkü öğretmenler genellikle yaz tatillerinde 1 Temmuz-1 Eylül arasında 2 ay yaz tatili yapmaktadırlar. Bu tatil süreleri yıllık izinden sayılır ve yıllık izin adı altında bir izin hakları yoktur. Ancak yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler yıllık izin haklarına sahiptirler. Bu tür okullarda görev yapan öğretmenlerin izin yıllık izin süreleri normal memurlar gibidir:
- Eğer yüz yüze eğitim yapmayan kurumlarda çalışan öğretmenin hizmet süresi 1 yıldan 10 yıla kadar ise 20 gün kazanmıştır.(10 yıl dahil)
- Eğer yüz yüze eğitim yapmayan kurumlarda çalışan öğretmenin hizmet süresi 10 yıldan fazla ise 30 gün yıllık izne hak kazanmıştır.
yahu 1ay yapın gönderin ne bu böyle iyicrne sıktınız.