Zatürre Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Öncelikle Zatürre nedir ondan başlayalım isterseniz? Zatürre bir akciğer rahatsızlığıdır ve alt solunum yolu enfeksiyonudur. Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanmanın sonunca ortaya çıkar ve Bakterilerin akciğere yerleşmesi ile büyümeye başlar. Bulaşıcı bir hastalık olan zatürreden korumanın en iyi yolu ise kış ayları başlarken zatürre aşısı yaptırmaktır. Bu yazımızın ana konusu da zatürre ve zatürreye karşı aşı olacak.
Özellikle sonbahar ve kış aylarında görülmeye başlayan zatürre grip sonrası vücudun direnç kaybetmesi ile ortaya çıkmaktadır. Grip ile mücadele eden vücut, iyi destek almadıkça yani grip olan kişiye iyi bakılmadığı sürece güç kaybetmeye başlar. Vücudumuzda bulunan virüs ve bakteriler ise vücudun direnci kırıldıkça vücudu ele geçirir. Genel olarak da kedini zatürreye çevirir.
Kimler Zatürre Aşısı Yaptırabilir?
- Şeker hastalığı olanlar kesinlikle yaptırmalı.
- Kronik böbrek yetmezliği olanlar yaptırmalı.
- Dalağı ameliyatla alınmış kişiler yaptırmalı.
- Kanser hastaları ve organ nakli bekleyen kişiler yaptırmalı.
- Pnömokok enfeksiyonu geçiren kişiler yaptırmalı.
- 65 Yaşının üzerindekiler yaptırmalı.
- Akciğer rahatsızlığı bulunan kişiler yaptırmalı.
Not: Zatürre aşısı kesinlikle aşıya alerjisi olan kişilerde kesinlikle yapılmamalı ve doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Zatürre Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Aşı zamanları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genel olarak kış başlangıcında yapılan aşı kimi insanda yıllarca bağışıklık göstererek vücudu korumakta kimi insanda ise hiç fayda etmeyerek birkaç ayda vücut üzerindeki etkisini kaybetmektedir. Aşı olmayı düşünüyorsanız mutlaka aile hekiminize giderek bunu belirtmenizi ve doktorunuzun yönlendirmelerini dinlemenizi öneririz.
Zatürre Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Zatürre aşısının yan etkisi var mı diye merak ediyorsanız, her aşıda olduğu gibi zatürre aşısında da ufak tefek yan etkiler görülebilmektedir. Bu yan etkiler ise şu şekildedir;
Aşıda genelde görülen rahatsızlık, Kas ağrısı, hafif kızarıklık ve sertlik gibi zararı olmayan şeylerdir. Ve genellikle birkaç gün içerisinde geçmektedir. Geçmediği durumlarda muhakkak doktorunuza başvurun.
Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi grip ile başlayan bu yolculuğun sonu ölüme kadar dayanabilmektedir. Soğuk kış günlerinde kendimize daha fazla dikkat etmeliyiz ve soğuktan çok havasız nemli ortamlardan kaçınmalıyız. Mevsim meyvelerini tüketerek gripten bir nevide olsa kurtulmamız mümkündür. Kış başlangıcında eczane ya da hastanelere giderek kendinize grip aşısı vurdurabilir ve bu sayede grip olma ihtimalinizi daha da düşürebilirsiniz.
Grip olduğunuzda muhakkak hastaneye gitmeyi ihmal etmeyiniz. İhmal edilen gribin arkasından daha kötü hastalıkların ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir. Bunların en iyi örneği makalemizde anlattığımız dır. İstirahat edildiği takdirde birkaç günde geçen grip yoğun iş temposu ile çalıştığımızda ve bakımsız kaldığımızda daha büyük felaketler doğurabilir.