Zayıflama İçin İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

İshal; alerjiye, enfeksiyona, gıda zehirlenmesine, diyete, çeşitli ilaç kullanımına, antibiyotik kullanımına, sindirim sistemi sorunlarına, bazı hormonal hastalıklara, yoğun strese, heyecana bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yine bu durumların dışında bazı yiyecekler de ishale sebep olabilir. İshal ile birlikte bağırsak hareketlerinde bir artış görülür. Yiyeceklerin sebep olduğu ishalin sebebi sindirim sisteminin laktoz intoleransı gibi bazı gıdalara hassas olmasıdır. İshalin derecesi gıdaya gösterilen tepki ile anlaşılır. Zayıflamak isteyenler kimi zaman ishal yapan yiyecekleri tercih etseler de, çok dikkatli olunması gereken bir konudur.

Dışkının cıvık ve şekilsiz olması, hatta su kıvamında olması ishal olarak tanımlanır. İshalde su kaybından dolayı halsizlik görülebilir. İleri derece ishallerde bayılma ve dehidrasyon da ortaya çıkabilir. İshal ile birlikte mide krampları, şişkinlik, dışkıda kan, hazımsızlık, ateş, kusma, sık tuvalete çıkma görülüyorsa doktora başvurmakta yarar vardır.

Hangi Yiyecekler İshal Yapar?

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ürünlerinde bulunan şekere laktoz adı verilir. İnce bağırsak bu şekeri sindirmek için laktaz enzimi üretir. Bu enzim sayesinde şeker vücutta parçalanır ve emilir. Eğer vücutta bu enzim az salgılanırsa o zaman laktoz küçük parçalara ayrılamaz. Bu durumda da emilim ve sindirim sağlanamaz. Bunun neticesinde laktoz intoleransı ortaya çıkar. Laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünlerini az kullanmalıdır. Yoksa ishale neden olur. Bu durumda da ishal, mide ağrısı gibi şikayetler oluşur. Günümüzde inek sütünün yerine geçen değişik ürünler bulunmaktadır. Laktoz intoleransı olan kişiler Hindistan cevizi, soya sütü, badem sütü tüketebilirler.

Baklagiller

Bezelye, nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin sindirimi güçtür ve bu gıdalar ishale sebep olabilen gıdalardır. Bu gıdalar ince bağırsak tarafından sindirilmeden kalın bağırsağa ulaşır. Bu sebeple de gaz sorunu ya da ishal olma görülür.

Lifli Sebzeler

Lifli gıdalar sindirim sisteminde hareketliliğe neden olur. Lifli gıdalara örnek vermek gerekirse soğan, sarımsak, lahana, brokoli, Brüksel lahanası yüksek miktarda lif içerir. Bu besinler bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyerek ishale sebep olabilirler.

Lifli Meyveler

Lifli gıdalar sindirim sistemini harekete geçirmektedir. Bu sebeple lif içeren çoğu meyve ishale sebep olabilmektedir. Çokça tüketilen lifli gıdalar laksatif etki gösterebilmektedir. Aşırı derecede tüketmemek gerekir. Lif açısından zengin olan elma, kayısı, mango, avakado, erik, çilek, armut ishal yapabilir.

Kafeinli İçecekler

Kafein uyarıcı bir madde olup, beyni ve zihni uyarır. Sadece beyni uyarmakla kalmayıp sindirim sisteminin de çalışmasını sağlar. Kafein bağırsakların normalden daha hızlı çalışmasını sağlar. Kimi kişiler bu durumdan olumsuz etkilenebilirler. Bunun sonucunda da ishal sorunu yaşayabilirler. Kahveye eklenen süt, krema veya tatlandırıcılar da ishal olma hızını artırabilir.

Asitli İçecekler

Kola, gazoz gibi asitli içecekler de ishale sebep olabilir.

Fast Food

Fast food restoranlarında bulunan doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler çok hızlı ishal yapan yiyeceklerdendir. Tüketilen bu gıdaların vücutta parçalanması ve sindirilmesi zordur. İçlerinde çok az besin değeri bulunur. Bu sebeple de tüketilir tüketilmez vücuttan hemen atılır.

Bazı Bitki Çayları

İçinde sinemaki yaprağı, barut ağacı, funda yaprağı, deve gözü gibi bitkiler bulunan çaylar laksatif etkilidir. Yani bir nevi müshil etkisi görürler. Yine form çayları bu etkiyi göstermektedir. Kayısı çayları da bağırsakları rahatlatan çaylardan olup bu tarz çaylar ishale sebep olurlar.

Turunçgiller

Portakal, limon, mandalina gibi narenciyeler yüksek asit içerirler. Bu sebeple mide ve bağırsak yollarına zarar verebilir. Bu durum sonucunda da ishal görülebilir.

Yapay Şekerler

Aşırı gaza sebep olan tatlandırıcılar iyi bir biçimde vücutta sindirilmezler. Şekerlemeler ile yoğurt genelde bu tatlandırıcıların bulunduğu gıdalardır. Bu gıdalar da ishale sebep olur.

Glutenli Gıdalar

Buğday, çavdar, arpa gibi tahıllar protein içerir. Gluten duyarlılığı olan kişiler ishal, gaz sorunu, hazımsızlık yaşayabilirler.

Baharatlar

Acı biber, karabiber gibi baharatlar içinde kapsaisin adı verilen bir madde bulundururlar. Kapsaisin acı biberde çok fazla bulunur ve metabolizma bu madde ile uyarılır. Bu madde bağırsak hareketlerini uyarıp, ishale sebep olabilir. Yine güçlü baharatlardan oluşan çeşniler ishalin en çok sebebidir.

Yapay Yağlar

Az yağlı, yağsız olarak piyasada satılan patates cipsleri içinde bulunan yapay yağlar ishale sebebiyet verebilir. Bunun nedeni yapay yağın bağırsaklardan ve mideden sindirilmeden geçmesidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı