Kronik Bronşit Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir

Kronik Bronşit Nedir,Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir, Kronik akciğer hastalığı (kronik bronşit) akciğerlerdeki hava yollarında daralma ve hava keselerin de (alveol) bozulma sonucu meydana gelen bir hastalıktır.

Hava yollarında daralma olduğunda nefes alıp verme güçleşir. Alveol yüzeyinde bozulma olduğunda da kandaki oksijen-karbondioksit değişimi güçleşir, dokulara yeterli oksijen taşınamaz.

Kronik Bronşit Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir

Son derece yavaş ve sinsi olarak gelişen bu hastalığın oluşumunda başlıca etken sigara içilmesidir. Hastalığın belirtileri olan öksürük ve nefes darlığı çok yavaş geliştiği için yaşın ilerlemesine veya sigara içilmesine bağlanabilir. Sigara içme davranışı devam ederse zaman içinde kronik bronşit gelişir ve bir süre sonra nefes darlığı, öksürük ve balgam ile karakteristik tablo ortaya çıkar. Hastalar yıllar boyunca nefes darlığı ve hava açlığı içinde yaşam mücadelesi vermek durumunda kalır.

Hastalık erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Kronik bronşit oluşumunda işyeri ortamında bulunan toz ve bazı kimyasal maddeler de etkili olabilir. Özellikle tozun yoğun olduğu madencilik, dökümhane işleri ile solunum yollarında tahriş yapan gazların bulunduğu (kaynakçılık, kalaycılık, asit maddeler vs.) ortamlarda çalışanlarda KOAH riski fazladır.

Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir.

   Kronik bronşit başladıktan sonra ilerleyicidir, önceleri herhangi yakınma veya belirti görülmezken zaman içinde efor sırasında hissedilen nefes darlığı özellikle kış aylarında öksürük ve balgam yakınması olmaya başlar. KOAH’lı hastalar kış aylarında daha fazla rahatsız olurlar. Kış mevsiminde daha çok görülen solunum yolu enfeksiyonları sağlıklı kişilerde birkaç gün içinde geçer ama zeminde KOAH varsa daha uzun sürer ve daha ağır seyreder. Sigaranın bırakılması veya tozlu ortamlardan uzaklaşılması durumundaKOAH hastalığının ilerlemesi yavaşlar.

Hastalığın tanısı bakımından özellikle kış aylarında uzunca süren öksürük ve nefes darlığı yakınması önemlidir. Solunum fonksiyon testi ve akciğer filmi ile tanı konulabilir. Hastalığın kesin tedavisi yoktur, ancak kış aylarında
solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için önlemler alınmalıdır. KOAH hastalarının grip ve pnömokok aşısı yaptırmaları hastalık önleme bakımından yarar sağlar.

Kronik Bronşit Tedavisi Nasıldır. Neler Yapılmalıdır

    Öncelikle Kronik Bronşit Tedavi Yöntemleri Sıralamadan Önce, Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımından uzak durulması hastalıktan korunma açısından önemlidir. Sigara içmediği halde sigara dumanından pasif olarak etkilenenler de KOAH bakımından risk altındadır.

Yılda bir kez doktor muayenesi ve aralıklarla solunum fonksiyon testi yapılması ile hastalığın erken dönemde tespiti mümkündür. Erken dönemde tespit edildiğinde sigaranın bırakılması veya gerekirse (tozlu yerlerde çalışanlar için) iş değişikliği yapılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Kış aylarında öksürük, balgam ve nefes darlığı ile seyreden tablo oluşursa doktora başvurulması gerekir.

KRONİK BRONŞİTTEN KORUNMAK İÇİN;

  • SİGARA VE TÜTÜN ÜRÜNÜ İÇMEYİNİZ.
  • DÜZENLİ EGZERSİZ YAPINIZ.
  • YILDA BİR KEZ DOKTOR MUAYENESİNE GİDİNİZ.
  • NEZLE VE GRİP UZUN SÜRÜYORSA VE AĞIR SEYREDİYORSA DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
  • DOKTORUNUZ GEREKLİ GÖRÜRSE GRİP VE PNÖMOKOK AŞISI YAPTIRINIZ.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı