2020 Ehliyet Sınavı Tarihleri? Ehliyet Sınavına Kaç Gün Kaldı?

Yeni uygulama ile birlikte ehliyet sınavlarında e-sınav sistemine geçildi. 2020 yılı itibariyle gerçekleşen bu uygulama, ehliyet sınavının kolaylaştırdı. İnternet üzerinden gerçekleşen bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenleniyor.

Bütün bu işlemler sanal ortamda takip ediliyor. Direksiyon sınavında da yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan eğitmenler görev alıyor. Teorik e-sınav sisteminde soru cevap sistemi uygulanıyor.

ehliyet sınavı ne zaman
ehliyet sınavı ne zaman

Direksiyon sınavında ise renk uygulaması söz konusudur. Direksiyon sınavında, sınav görevlileri ile birlikte araç kullanılmaktadır. Emniyet kemeri, ani fren, sollama, geri manevra ve park kategorisinde değerlendirme yapılmaktadır.

Trafikte zorunlu olan bu belge, kuralların öğrenilmesi açısından önemlidir. Trafik kuralları konusunda yeterli seviyeye gelenler, ehliyet almaya hak kazanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı sınav işlemlerini yürütmektedir. Başarılı sonuç alanlara Trafik Müdürlüğü ehliyet vermektedir. Her belgenin belli bir yaş sınırı bulunmaktadır.

 Ehliyet İçin Kursa Başvuruluyor Mu?

elektronik ehliyet sınavı
elektronik ehliyet sınavı

Sürücü adayı ehliyet kursuna başvurarak bu belgeyi alabilir. On veya yirmi gün teorik eğitim veriliyor. Bu eğitimin sonunda aday son olarak e-sınava giriyor. Elektronik sınav sonuçları anlık veriliyor. Birkaç hafta sonra direksiyon sınavına giriliyor. Aday başarılı olursa sürücü belgesini alabilmektedir. Direksiyon sınavları tablet üzerinden anlık gerçekleşebilecek. Teorik sınav ücreti 75, direksiyon sınav ücreti 100 liradır. Sınavda başarısız olunması halinde ek ücret ödeniyor.

 2020 Ehliyet Sınav Tarihleri

EHLİYET SINAV TARİHLERİ 2020

Başvuru TarihleriE-Sınav TarihiDireksiyon Tarihi
1-10 OcakYoğunluğa göre 2 Hafta içerisinde sınava girilirMEB tarafından belirlenir.
1-10 Şubat
1-10 Mart
1-10 Nisan
1-10 Mayıs
1-10 Haziran
1-10 Temmuz
1-10 Ağustos
1-10 Eylül
1-10 Ekim
1-10 Kasım
1-10 AralıkTadayı teroik sınavdan geçtikten sonra MEB tarafından belirlenir.
ehliyet sınavı hazırlık
ehliyet sınavı hazırlık

On sekiz yaşını doldurmuş ve ilkokul mezunu herkes ehliyet alabilir. Ehliyet başvurusu için aşağıdaki belgeler gerekir:

  • Nüfus cüzdanının bir adet fotokopisi,
  • 4 adet biyometrik fotoğraf,
  • Sürücü olabileceğine dair sağlık raporu
  • E-devlet üzerinden sicil kaydı raporu,
  • Öğrenim durumunu gösteren belge.

Yeni çıkan uygulama ile e-sınav sistemi uygulanmaktadır. E-sınav uygulamasında haftanın yedi günü açık olan e-sınav yerleri kullanılmaktadır. Ehliyet sınav tarihleri konusunda bu yeni uygulama kolaylık sağlıyor. Randevu sistemiyle bu sınav yerlerinde e-sınav sistemi uygulanıyor. Sınav sonuçları sınav sonunda belirleniyor. Sınavdan başarısız olursanız yeniden sınava girmeniz gerekir. Teorik ve pratik direksiyon sınavına zamanında gelinmesi gerekiyor.

 Ehliyet Sınavına Kaç Gün Kaldı?

2020 ehliyet sınavı ne zaman
2020 ehliyet sınavı ne zaman

Araç kullanmak için zorunlu olan bu belge, her sürücü için gereklidir. E-sınav sistemi ile birlikte yeni sınav sistemine geçildi. Bu şekilde yığılmalar önlendi. Ayrıca e-sınav sistemi ile sanal çözümler getirildi. Sınavlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen e-sınav salonlarında yapılıyor. Önce teorik sonra uygulamalı olan sınav gerçekleştiriliyor. Teorik sınavda 50 soru var. Bunun 35’ini doğru cevaplamalısınız.

Sınavda on altı yanlışınız çıkarsa yeniden sınava girmeniz gerekir. Aday, dört defa sınavda başarısız olursa, eğitimi baştan alır. Sekiz defa başarısız olursa en baştan kayıt yaptırmak zorunda kalır. Pratik direksiyon sınavında, renkli puanlama sistemi uygulanır. Kırmızı hata 1 defa, sarı hata 2 defa, mavi hata 5 defa yapılırsa, başarısız sonuç alınır. Bu konuda en önemli konu zamanında sınava katılmaktadır. Beş, on dakika geç kalsanız bile sınava alınmayabilirsiniz. Bu nedenle sınav saatinden önce sınav yerinde olun. Direksiyon sınavından kalırsanız kursa gidip 2 saat ders almalısınız. Kurs sizden 100 lire ve 2 ders ücreti alıyor.

Ehliyet türüne göre yaş sınırı bulunuyor. M, A1, B1 ehliyet için sınır 16 yaştır. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G ehliyeti için sınır 18 yaştır. A sınıfı için yaş sınırı 20’dir. C, CE, D1, D1E için yaş sınırı 21’dir. D, DE için yaş sınırı 24’tür. Yaş sınırlamasında gün sayısı dikkate alınmaktadır. Yani sürücü adayı belirlenen yaşı doldurması gerekir. Trafik kurallarına göre araç kullanımı için ehliyet zorunlu bir belgedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı