Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Eğer evlenmeye karar verdiyseniz, nikah işlemleri kaç gün sürer diye merak eder ve bu araştırmaları yapmaya başlarsınız. Biz de bu yazımızda nikah işlemleri için nereye başvurulur, nikah işlemleri için hazırlanması gereken evraklar nelerdir, nikah işlemleri kaç gün sürer gibi soruları ele aldık.

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Birlikteliğinizi evlilik ile taçlandırmak için ilk adımı atmış iseniz nikah işlemlerini düşünmeye başlayabilirsiniz. Nikah işlemleri kaç gün sürer açıklayabilmek için nikah işlemleri için neler gerekli bunları açıklayacağız. Bu işlemlere başlamadan önce evlendirme dairesine başvurarak bilgi alabilirsiniz.  Özel durumlar (yaş küçüklüğü, farklı ikamet durumları, yabancı vatandaşlık) hakkında bilgilendirmeleri de Belediyelerde bulunan evlendirme dairelerinden alabilirsiniz. Bu işlemleri yapmanıza göre de nikah sürenizin kaç gün olacağını açıklamadan sonra paylaşacağız. Genel olarak evlendirme dairesine gittiğinizde zaten size gerekli evrakları gösteren bir pusula verilecektir.

Nikah işlemlerinizin kaç gün süreceği aşağıdaki işlemleri yapma hızınıza bağlıdır.

Nikah İşlemleri İçin Hazırlamanız Gereken Evraklar

Sağlık Raporu: Evlilik işlemleriniz için en önemli adımlarından biridir. Herhangi bir devlet ya da resmi sağlık kuruluşundan alabilirsiniz. Sağlık raporunda bulunan kriterler Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelge ile belirlenir. Burada ki en önemli bölüm kan tahlilidir. Yani hastanede ki gecikmeleri önleyebilmek için erken gitmeniz işlerinizi hızlı yapmanız demektir. Kan sonuçlarınız 1 saat gibi bir sürede çıksa da hastaneye girip direk kan vermeye gitmiyorsunuz. Merkezi hastanelerde giriş için sıra almak bile yarım saatinizi alabilir. Bunun için sağlık raporunuzu alacağınız sağlık kurumuna erken saatte gitmenizde fayda vardır. Ayrıca küçük bir ilçede ikamet ediyorsanız, uygun ekipman olmadığından yakın çevrede bulunan bir yerden sağlık raporu almanız istenebilir. Bu durum ile ilgili önceden bilgi almanızda fayda var.

Nüfus cüzdanı ve fotokopisi evraklarınızın arasında hazır olmalıdır.

Son 6 ay içinde çekinmiş olduğunuz 4’er adet vesikalık fotoğraf gereklidir. Yanınızda 2 adet fazladan bulundurunuz.

Nüfus Kayıt Örneği Yada Evlenme Ehliyet Belgesi: Bu belgeyi Nüfus Müdürlüğünden alabilirsiniz. Evlenme Ehliyet belgesi evli olmadığınızı kanıtlayan ya da evli olmanıza bir engel olmadığını belgeleyen evraktır.

Evlenme Beyannamesi: Evlendirme dairesinden bu formu alabilirsiniz. Bu formu eksiksiz ve hatasız doldurmanız gerekmektedir. Muhtar, noter, resmi kurum amiri ya da evlendirme memuru tarafından onaylanabilir. Vakit açısından en uygunu evlendirme memurunun onaylamasıdır. Tabi kide bu yazanlardan herhangi birinde onaylatabilirsiniz.

Bu evrakların dışında herhangi bir evrak gerekmez ama özel durumlar için evlendirme memurluğuna danışmanızı tavsiye ediyoruz. (Yabancılar, yaş küçüklüğü, erkek ve bayanın farklı ikamette olması gibi durumlar için)

Bunların sonucunda evlendirme dairesinden gün alıyorsunuz. Yoğunluğa göre gün verebiliyorlar. Ancak nikah dairesinde değil, düğünün yapıldığı salonda düğün öncesi nikah kıyılması için talepte de bulunmanız mümkün. Yani tabiki istediğiniz tarih varsa belirtebilirsiniz. Aynı gün de nikahınızın kıyılmasını isteyebilirsiniz. İstedikleri için aynı gün nikah kıydıran birçok çift vardır. Mesela evlenme kararı alan bir çift eşi başka bir ildeyse tayin dönemini kaçırmamak için bu işlemleri 1 günde halledip nikah kıydırabilir.

Sonuç olarak yukarıdaki evrakları tamamlayıp evlendirme dairesine başvuruyorsunuz. Bu işlemleri 1 gün içinde planlı bir şekilde halledebilirsiniz. Genellikle bu işlemler 1 ya da 2 gün sürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı