2020 Dünya Tüketici Hakları Günü Ne Zaman? Kaç Gün Kaldı?

Bireye inildiği zaman halkı birçok konu hakkında koruyan en önemli kanunlar arasında tüketici hakları gelir. Ortaya çıktığı günden bu yana gelişme gösteren bu hak, global dünya açısından değişik hizmet ve ürünler adına tüketiciyi korumaktadır.

Böylece küresel dünya biraz daha minimalize edilebiliyor. Tüketici herhangi bir ürün veya hizmet kullandığında yaşayabileceği olası problemler karşısında hakkını savunabilmektedir. Bu da yanında birçok avantajı tetikliyor. Tüketicinin haklarını koruması, üretim bazında şirketlerin daha titiz ve sağlıklı bir çalışma gerçekleştirmesine olanak tanımaktadır.

Böylece ürün ve hizmet açısından daha gerçekçi, kaliteli etmenler gün yüzüne çıkar. Böyle önemli bir gün ise her yıl belirli tarih kapsamında kutlanır. Bu kutlama ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde başlamasına rağmen, zaman içerisinde tüm dünya ülkelerine yayılmıştır.

Dünya Tüketici Hakları Ne Zaman Kutlanır?

Dünya çapında Tüketici Hakları günü her yıl 15 Mart günü kutlanmaktadır. Bu tarih Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan bir olayla ortaya çıkmıştır. 15 Mart 1962 yılında dönemin Amerikan başkanı John Fitzgerald Kennedy, Temsilciler Meclisi’nde bir konuşma yapmaktadır.

Gerçekleştirdiği konuşma sırasında tüketici haklarından ilk kez bahseden kişi olur. Yani hukuk devleti nezdinde yasal bir kurum içerisinde ilk defa bahsedilmiştir. Birleşmiş Milletler ise 1985 yılı itibariyle bu konuşmayı baz alarak, 15 Mart Dünya tüketici hakları günü şeklinde ilan etmiştir.

O tarihten bu yana ise uluslararası tüketici örgütleri aksatmadan bu günü kutlamaya devam ediyor. Bu örgüt dünya çapında büyük bir öneme sahiptir. Örgütün şu an için 105 ülke üzerinde üyesi yer almaktadır. Böylece global açıdan dünya çapında 15 Mart aralıksız olarak kutlanır.

Amerika İle Başlayan Tüketici Hakları Günü

15 Mart 1962 yılı itibariyle Amerika Birleşik Devletleri başkanının gerçekleştirdiği konuşma, tüketici hakları gününe vesile olmuştur. İlk defa Tüketici Hakları diye bir kavramdan bahsedilen bu özel gün, tam 23 sene sonra resmi hale getirilmiştir. Böylece Birleşmiş Milletler nezdinde 15 Mart günü başta 105 ülke olmak üzere, dünyanın her yerinde kutlanmaya devam ediliyor. Aynı şekilde Türkiye’de de her yıl kutlanan dünya ‘’Tüketici Hakları Günü’’, 1 hafta boyunca devam eder. Yani 15-21 Mart arasında Tüketici Hakları kutlaması farklı kurum ve kuruluşlar nezdinde gerçekleştirilir.

Tüketici Haklarının Önemli Unsurları

Tüketici hakları günü dünya çapında kullanırken sadece belirli kıstaslar arasında kalmaz. Yani bu önemli gün sadece gün ve hafta olarak tüketici haklarının nasıl korunacağını dair gündem oluşturmaz. Aynı zamanda toplumun bireysel açıdan tüketici hakları konusunda bilgilenmesine olarak verilmektedir.

Bu sayede gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma şansı elde edilmektedir. Bireysel açıdan tüketici hakları ile beraber tüm hakları korumak, hukukun üstünlüğüyle devletlerin devam etmesine olanak tanıyan önemli unsurdur. Bu yüzden böylesi bir günün unutulmaması için dünya çapında 15 Mart geldiği zaman, 1 hafta boyunca kutlama gerçekleştirilir.

2019 Yılı Dünya Tüketici Hakları Kutlama Günü Ne Zaman?

2019 yılı itibariyle dünya Tüketici Hakları Günü 15 Mart Cuma’ya denk gelmektedir. Böylece 15 Mart Cuma günü başlayacak olan kutlamalar, ayın 21’i perşembe gününe kadar devam edecektir.

Bu kutlamalar ülke çapında farklı kurum ve kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilir. Buna okullar ve resmi kurumlar olmak üzere birçok farklı bölüm eklenir. İnsanlar tüketici hakları konusunda yapılan farklı organizasyonlar bünyesinde bilgilendirilir.

Bilgilendirme neticesinde her birey ürün ve hizmet konusunda kendi haklarını koruma gücüne sahip olur. Böylece daha barışçıl, daha adil ve daha kaliteli bir dünya gelecek nesillere bırakılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı