Malulen Emeklilik Şartları 2020

Malulen emeklilik şartları oldukça önemlidir. Eğer kişi çalışma gücünü kaybeden kimselerin yaşamlarını zorlanmadan devam ettirebilmeleri için sunulan bir devlet güvencesidir. Buna göre çalışma gücünü kanunlarda belirtilen oranlarda kaybetmiş olan, bundan sonraki yaşamında çalışma imkanı olmayan kimseler, SGK tarafından emekli olmuş kabul edilerek kendilerine bir emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu haktan yararlanmak için malulen emeklilik şartları karşılanıyorsa, gereken başvuruyu yapmak yeterlidir.

Malulen Emekli Nasıl Olurum 2020?

Malulen emekli nasıl olurum? sorusunun ilk yanıtı hastanın çalışma gücünün 60’ını kaybetmiş olmasıdır. Ve tabii kişinin bu durumunu belgeleyecek bir raporun, gereken doktor heyeti tarafından verilmiş olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Malulen emeklilik için yapılacak başvuruda kişinin sağlık durumunu belgeleyen rapor, ancak devlet hastaneleri tarafından verilmektedir. Ancak direk olarak devlet hastanesine başvurmak yerine en yakın SGK merkezine başvurulması ve sevkin SGK tarafından yapılması, gereken şartlar arasında yer almaktadır.

Malulen Emeklilik Şartları

Çalışma Süresi

Malulen Emeklilik Gün Sayısı

Malulen emekliliğe başvurmak isteyen kimselerin belli bir çalışma süresini tamamlamış olmaları isteniyor. Bu süre yürürlükte olan kanunlar uyarınca 1800 gün olarak belirlenmiştir. Yani malulen emeklilik başvurusu yapacak olan kimselerin en az 5 yıl boyunca ödenmiş SGK primlerinin olması gerekiyor. Ancak bir kimse bu süreyi tamamlamadan iş gücünü kaybetmiş ve borçlanabileceği bir süreye sahipse, bu durumda malulen emeklilik SGK’dan alınacak bir borçlanma belgesiyle de gerçekleşebilir. Yani malulen emeklilik gün sayısı 1800 olarak belirlenmiştir.

Sigorta Girişi

Belirlenen malulen emekli olma şartlar kapsamında kişinin sigorta giriş tarihi ve kendisinin çalışmasını engelleyen rahatsızlığın bu sigorta giriş tarihinden sonra başlamış olması önem arz etmektedir. Buna göre bir rahatsızlık bir kimsede sigorta giriş tarihinden önce başlamış ise, bu durumda kişi malulen emeklilik kapsamından yararlanamaz. Ancak kanser hastalığında bazı istisnalar yapılmaktadır. Kanser hastalığı olan kimseler, sigorta gün sayısı ve ve şartlarını karşılıyorsa, bu durumda malulen emeklilikten yararlanabilir.

Bunun için hastaya kanser teşhisi konulduktan sonra en geç 1 yıl içerisinde malulen emeklilik için SGK’ya başvurma şartı aranmaktadır. Ancak kanser hastalığının türü, malulen emeklilik şartlarında önemli bir role sahiptir. Özellikle kemik iliği kanseri hastaları malulen emeklilikten kolayca yararlanabilir. Ayrıca böbrek ve karaciğer ile ilgili hastalıklar da bu kapsamdadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı