Boşalan Bakanlığa Kaç Gün İçinde Atama Yapılır?

Boşalan Bakanlığa Kaç Gün İçinde Atama Yapılır? Bir ülkede görev yapan Başbakanın ve Bakanların görevi nasıl sona erer? Bakanlık boşaldığında ne olur? siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, bu yazımızda cevaplara yer verdik.  Boşalan Bakanlığa kaç gün içinde atama yapılır? işte cevabı…

KPSS’ye hazırlanan kişilerin veya bir sebepten bu konuyu merak eden kişilerin ilk araştırdığı konulardan bir tanesi de bir sebepten boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde atama yapılmasının zorunlu olduğudur. Biz de bu konuyu sizler için ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Öncelikle başbakanın görevinin sona ermesi konusuna değinelim; Başbakanın görevi, çekilme (görevi kendi isteğiyle bırakma), meclis seçimleri (seçim sonucunda Bakanlar Kurulunun yeniden oluşturulması), yüce divana gönderilme (hakkında soruşturma açılan Başbakanın yüce Divan’a sevk edilmesi), milletvekilliğinin sona ermesi ve güvenoyu (herhangi bir sebepten Başbakanın hakın güvenoyunu alamaması) gibi sebeplerden sona erebilir.

Boşalan Bakanlığa Kaç Gün İçinde Atama Yapılır

Başbakanın görevinin sona ermesi Bakanlar Kurulunun da görev süresinin bitmesi ile sonuçlanır. Kısaca Başbakan belirttiğimiz nedenlerden görevine veda edebilir ve bu şekilde görevde olan Bakanlar Kurulu da görevden alınır. Bakanların görevi nasıl sona erer sorusunun cevabına gelecek olursak; Bir bakanın görevi de Başbakan gibi; çekilme, güvensizlik oyu, Yüce Divan’a gönderme gibi nedenlerle son bulabilir.

Bakan Ataması Nasıl Yapılır

Bunun dışında söylediğimiz gibi, dönemin Başbakanı görevden alınırsa ya da Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı karar verirse de bir Bakanın görevi sona erer. Bu durum parlamenter sistemin getirilerinden biridir. Herhangi bir Bakan bir süre geçici olarak görevinin başında bulunamazsa yerine bir Vekil Bakan tayin edilir. Yine bir Bakanın görevi sona ererse de onun yerine geçici olarak Vekil Bakan görevde durur.

Vekil Bakan Ne Kadar Süreyle Vekaleten Bakanlığa Bakabilir?

Herhangi bir bakanlığın boşanması durumunda yerine vekaleten görev alan bakanın görev süresi içerisinde bakan atanmak zorunda oluyor. Yani özetle;

Vekil Bakan en fazla on beş gün görev pozisyonunu doldurabilir. Dolayısıyla iki sorumuzun da cevabını vermiş oluyoruz: Bakanlık boşaldığında ne olur sorusunun cevabı; Yerine bir Vekil Bakan atanır; Boşalan Bakanlığa Kaç Gün İçinde Atama Yapılır? sorusunun cevabı ise; On beş gün içerisinde atama yapılır, olmalıdır.

Boşalan Bakanlığa Kaç Gün İçinde Atama Yapılır? sorusu özellikle son yıllarda Kamu Personeli Seçme ve Seçilme Sınavı (KPSS) ’nda soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir Vekil Bakan birden çok Bakanın yerine geçici vekillik yapamaz. Bunun dışında Başbakana vekillik yapması tercih edilen genel olarak Başbakan Yardımcılarıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı